Wijnkelder bouwen
Hieronder schetsen we de krijtlijnen van wat een goede wijnkelder is en waarom.
We gaan er van uit dat u eigenaar van een huis of een flat bent en beschikt over een ondergrondse ruimte die volledig ingericht kan worden om uw waardevolle flessen in te bewaren. Indien er keuze is vermijd je best de kelders die in verbinding staan met de stookruimte. Reden daarvoor is dat ginder temperatuurschommelingen plaats vinden. Werd uw woning voor WOII gebouwd, kan u hoogst waarschijnlijk de ideale omstandigheden qua temperatuur en vochtigheidsgraad creëren voor een wijnkelder zonder veel werken te laten uitvoeren. Bij recentere gebouwen kan de temperatuur nogal hoog liggen en zullen meer ingrijpende maatregelen nodig zijn.
1. Noordenwind
Indien mogelijk kiest u een kelder aan de noorderkant. Idealiter worden luchtgaten voorzien richting het noorden en het oosten. Een degelijke ventilatie wordt zo gecreëerd zonder dat er te veel licht in uw kelder binnenvalt. Koelte en duisternis zorgen voor een goede rijping van uw wijn. Vooral witte wijnen en champagnes zijn onderhevig aan een te lange blootstelling van licht. ‘s Winters schermt u de kelderramen bij noorderwind of vriesweer af tijdelijk af want anders wordt uw wijn weer blootgesteld aan slechte koude luchtstromen.
2. Een vloer die ademt
Bij afwezigheid van een vloerbekleding of stel dat uw keldervloer niet waterdicht is (vaak het geval in oude gebouwen), kunnen lemen of halfsteense muren meehelpen om de vochtigheidsgraad op zowat 70 % te houden. De droogte is daarentegen de vijand van wijn want dan wordt de rijping overdreven versneld, gaan de kurken krimpen of de wijnflessen lekken. Een noodoplossing is het plaatsen van een bak met water waaraan bijtende soda toegevoegd wordt. Speciale airconditioning systemen met luchtbevochtiger zijn een duurdere oplossing. Bijkomend kan de keldervloer bedekt worden met een laagje rivierzand, grind of puimsteen. Indien u hiervoor kiest wordt best een verhoogde tussendrempel voorzien om te voorkomen dat het grind in de rest van uw kelder verspreid raakt. Doel is om de laag op de vloer te bevochtigen zodat de vochtigheidsgraad in uw wijnkelder op een natuurlijke wijze op peil wordt gehouden. Een beschermend en waterafstotend product zal helpen vermijden dat het vocht in de bodem of de muren trekt. Producten zonder solventen genieten de voorkeur omdat die uw wijn niet bezoedelen.
3. Niet te warm maar ook niet te koud
Een temperatuur van 11° kan genomen worden als een goede richtlijn. Deze temperatuur handhaven in volle zomer of tijdens een strenge winter kan wel eens tegenvallen. Toch is het een noodzaak om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Doet u dit niet kan dit voor uw flessen nefaste gevolgen hebben. Het is zelfs zo dat een stabiele temperatuur, ook al ligt die vrij ver van de norm (tussen 5° en maximaal 15°), is minder erg zolang de luchtvochtigheid in de kelder voldoende is. Eigenaars van dure flessen kunnen niettemin de aankoop van een systeem voor klimaatregeling rechtvaardigen. Nog een tip voor als de gemiddelde temperatuur in uw kelder te hoog ligt. Breng isolatie aan op de muren en op het plafond van uw wijnkelder die best niet vochtgevoelig is. Denk er wel ook aan dat men in oudere gebouwen de muren die op de vloer aansluiten beter niet isoleerd: zij helpen immers de vochtigheidsgraad in uw wijnkelder op peil te houden.