Vochtige kelder

Meerdere oorzaken kunnen aan de basis liggen van vocht in de kelder. De voornaamste oorzaken zijn te vinden in een te hoge grondwaterstand of insijpelend regenwater. Soms moet de boosdoener ergens anders gezocht worden: een lek in een leiding, te weinig ventilatie maar ook opstijgend vocht kunnen vochtproblemen tot gevolg hebben. Een eerste stap om het problem op te lossen is een juiste diagnose stellen. Een vochtspecialist kan op korte termijn een correcte analyse maken van het vochtprobleem en vervolgens een gepaste oplossing voorstellen.

Een bestaande kelder aan de buitenkant een waterdichtende behandeling geven kan niet zomaar. Het is niet onmogelijk maar naast de serieuze bouwoverlast brengt dit ook serieuze extra kosten met zicht mee en wordt het onbetaalbaar.

Er wordt dan ook vaak geopteerd om de kelder aan de binnenzijde (vloer en muren) waterdicht te maken doormiddel van een waterdichte laag. Hiervoor worden speciale waterdichte producten gebruikt. Condesatieproblemen worden vermeden doordat deze producten waterdampdoorlatend zijn. Voorbeelden zijn coatings, mortel, cement en pasta. Een daaraan gekoppelde voorwaarde is dat ook de wandafwerking met een waterdampdoorlatend product gebeurt. Voldoende ventileren van de ruimte is noodzakelijk om het vocht dat gecreëerd wordt door de bewoners correct af te voeren en niet zal condenseren op de keldermuren.

Indien opstijgend vocht de oorzaak is, bestaat er nog een andere optie. Men kan namelijk vochtwerende producten in de muren injecteren. Eens uigehard vormen deze producten een ondoordringbare barrière die al het opstijgend vocht tegen houdt. Voor premies dient u bij uw gemeente te informeren. Zij keren die premie uit om ervoor te zorgen dat zulke problemen door hun bewoners direct aangepakt worden.