Kederdichting in 3 stappen

Eigenlijk is een kelder van binnenuit waterdicht maken een noodoplossing. Beter is om een waterdichting van buitenaf aan te brengen. Bij een nieuwbouw is dit vanzelfsprekend, bij een renovatie kan dit echter veel moeite en geld kosten. Maar soms is het zelfs onmogelijk om de buitenmuren van de kelder bloot te leggen en blijkt een noodoplossing de enige oplossing.
Een kelder waterdicht maken doe je best op een moment dat de kelder droog staat. Iedere vorm van opkomend vocht veroorzaakt immers kanaaltjes in het nog verse product waardoor je nooit een waterdicht resultaat krijgt.

1. wand voorbereiden
Beginnen we met de gaten en scheuren te dichten in de wanden. De binnenmuren behandelen met een waterdichte pleister is de meest gangbare methode om de kelder droog te houden. Heb je een vochtige kelder met natte muren mag je deze ook met een waterdichte pleister behandelen. Vooraleer je de pleister aanbrengt, dienen alle scheuren en gaten met bijvoorbeeld een waterdichte mortel gevuld te worden. Snel hardende producten werken sneller en kunnen handig zijn om dringende lekken te dichten. Eens de ruimte rond een beschadiging zuiver en vetvrij is kan je het vulmiddel aanbrengen met een plamuurmes. Beschadigde oppervlakken vul je best in meerdere keren op (2 à 3 maal). Dit omdat het vulmiddel krimpt tijdens het drogen.


Bij het aanschaffen van een coating of waterdichte pleister dien je rekening te houden met de specifieke situatie waarin jouw kelder verkeert. Zo zijn er andere producten voor natte en gewoon vochtige muren, maar ook voor poreuze en niet-poreuze muren. Enkele kleurtinten zijn ook beschikbaar om de kelder naar eigen smaak op te vrolijken.
Zorg alweer voor een vetvrije ondergrond met bijvoorbeeld een spons en een huishoudreiniger. Met een brede kwast kan je dan de pleister op de vlakke ondergrond aanbrengen. Ga nauwkeurig te werk, het is belangrijk dat het product tot in de diepste poriën indringt. Bij hoge waterstand is de voeg tussen de keldervloer en de kelderwand een risicovolle plek voor vochtopstuwing. Daarom strijken we deze voeg in met een waterdichte pleister van minstens 2cm. Wacht niet te lang met het aanbrengen van een volgende laag. De beste hechting tussen de beide lagen wordt verkregen als je de gebruiksaanwijzing volgt. Een derde laag aanbrengen hangt af van het gebruikte product.
keldervloer behandelen

3. Afwerken vloer
uiteraard dient ook de vloer afgewerkt te worden met een waterdichte laag. Indien de vloer reeds last heeft van opstijgend vocht kan je hetzelfde product gebruiken als hierboven aangehaald voor natte muren. Polyurethaancoatings zijn de aangewezen optie voor een normale vloer die geen problemen kent van opstijgend vocht. De grondlaag mag aangebracht worden eens de vloer stofvrij gemaakt is. Dit doe je het beste met een verfrol met verlengsteel. De coating mag ongeveer 24 uur later aangebracht worden. Meestal volstaat één laag van de primer en dan heb je de kelder waterdicht gemaakt.